Jump to content

Welcome to Airsoft Forums UK
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Photo

Mis-feeding on full auto but not on single action


  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1
PaulBre

PaulBre

    AF-UK Newbie

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
Hi all,

It was the first outing for my M14 EBR at Dragon Valley last Sunday, sadly it was not the best the day for the gun :angry:

First off, it was about 10-17fps above the site limit, so spent some time having to completly strip it down to chop the spring, its now at about 310fps.



The second problem which is confusing me, is that before and after I took it apart, it would not feed properly on full auto (would fire a few, then miss some, then fire some more etc...), but on single shot, it fed every round every time no matter how fast I pulled the trigger.

I used a combination of the standard Kart mags, and TM mags (both mid and high cap), it didnt solve the problem.

The hop up unit looks ok (although I'm not an expert) and is alligned to the mag well and seems to be feeding bb's to the chamber ok.

I still need to see if the nozzle is drawing back fully as that could be the problem?



One odd thing is that when you turn the gun on its side or upside down, it fires every round on full auto.

Has anyone come across a problem like this before or have any ideas on what I could try to fix it?




Thanks,

Paul.

#2
JerseyRider

JerseyRider

    AF-UK Addict

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1290 posts

  • Guns: JG M4 S-system
    JG M4 CQB
    CYMA Glock 18C

  • Loadouts: British DPM's
    Warrior R.I.C.A.S Compact (OD)
sounds like a weak mag spring to me

#3
PaulBre

PaulBre

    AF-UK Newbie

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
Hi, thanks for the reply.

I thought that at first, but I tried all 3 Kart mags that I got with the gun (1 high cap and 2 mid caps), along with about 3-4 TM high caps and a few TM mid caps, all high caps were fully wound and all mags used had the same misfeed result.

I have opened the gun up tonight, checked all of the gearbox internals and the hop up unit. The tappet plate and the nozzle retract as they should, and the hop up rubber and barrel sheath are in good condition. Although, there was alot of gunk and grease scattered inside the gearbox so I cleaned it up a little.

To me, everything looks to be in place and working fully, why it's rather confusing me :blink:

I dont know if all the mags were on the blink, I may have to try a friends TM mags that he skirmishes with, as they feed for him.

Maybe with what I've done tonight it may have fixed it, I will try some mags tomorrow and see whats what.



Thanks :D

Paul.

#4
PaulBre

PaulBre

    AF-UK Newbie

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
On further reading tonight, I've discovered that a higher battery voltage can cause misfeed issues. This can usually be fixed by using a "tappet plate delay clip".

Think first off I'll try another battery, probably an 8.4v and see what the result is.




Paul.

#5
Wolf

Wolf

    AF-UK Starter

  • Members
  • PipPip
  • 42 posts

  • Guns: Modified Classic Army CA-25
    AGM/GFC M4 CQB Stubby Killer
    KWA M&P40

  • Loadouts: US Woodland, MultiSpeck, Polish wz.93 'Pantera'
    GFC Tactical Chestrigg; GFC Tactical C.I.R.A.S.

On further reading tonight, I've discovered that a higher battery voltage can cause misfeed issues. This can usually be fixed by using a "tappet plate delay clip".

Think first off I'll try another battery, probably an 8.4v and see what the result is.




Paul.


310 FPS and a 9,6 V battery? Yep - that's the problem. Get a 8,4 V.
"Live free or die. Either way - I'm satisfied."

#6
Dodge

Dodge

    AF-UK Starter

  • Members
  • PipPip
  • 26 posts

  • Guns: Star FN Scar (light)
    G&P M16A3 ( HEAVY MODS )
    JG G36
    socomgear Novak NEXT 1911 (special ED)

  • Loadouts: standard army issue togs

    tac vest
wolf is right, if you got 9.6v your speed is relativly high, so you need what 'paulbre' mentioned, a sector clip, which will hold that nozzle open longer. THIS CLIP MAY NEED ADAPTING ITSELF DONT EXPECT IT TO JUST WORK WHEN YOU FITTED IT!!!

and if you have done no other upgrades to the gun get rid of the 9.6v. use 8.4v




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users